Somnoblue brillen en workshops bij de Hartbewaking van het HagaZiekenhuis

Somnoblue brillen en workshops bij de Hartbewaking van het HagaZiekenhuis

Verpleegkundigen Hartbewaking slapen beter dankzij onze slaapbril. Niet goed kunnen slapen na een nachtdienst. Voor veel collega’s met onregelmatige diensten is dat een herkenbaar probleem. Verpleegkundigen in het Haga Hartcentrum hebben hier sinds kort een oplossing voor: de Somnoblue slaapbril.

 

 

Verpleegkundigen Hartbewaking slapen beter dankzij onze filterende bril

 

 

 

Lees hier het orginele artikel via het HagaZiekenhuis 

 

Bril brengt brein tot rust

Niet goed kunnen slapen na een nachtdienst. Voor veel collega’s met onregelmatige diensten is dat een herkenbaar probleem. Verpleegkundigen in het Haga Hartcentrum hebben hier sinds kort een oplossing voor: de Somnoblue slaapbril.

 

Foto: HagaZiekenhuis CCU-verpleegkundigen Maarten Tempelman, Chaya Stolk en Carine Hulspas demonstreren de filterende bril.

 

 

"We moeten niet alleen goed voor onze patiënten zorgen, maar ook voor onszelf", zegt CCU-verpleegkundige Maarten Tempelman. Daarom zet hij tegenwoordig een opvallende, oranje bril op als hij thuiskomt na zijn nachtdienst. De bril filtert blauw licht, waardoor de ogen tot rust komen en het nachthormoon Melatonine sneller wordt aangemaakt. "Je brein krijgt een signaal dat het bijna 'bedtijd' is. Daardoor val je sneller in slaap na je dienst", zegt Tempelman.

 

 

 

 

Fit(ter)

Fit blijven en nog fitter worden. Het is een mooie uitdaging die het team op de Hartbewaking samen aangaat. Tempelman: "Alleen de bril lost de slaapproblemen niet op. Tijdens een workshop kregen we tips voor een gezond(er) voedingspatroon. Een nacht- of avonddienst verstoort namelijk ook je eetritme. Het is goed dat we ons hier meer bewust van zijn."

 

 

Resultaat

Het dragen van de Somnoblue-bril zit nog in de testfase. Voor aanvang hebben alle verpleegkundigen een vragenlijst ingevuld over het slaap- en eetpatroon. "Binnenkort meten we wat het effect is van de bril", zegt Tempelman. "Maar we merken nu al dat het werkt. De meeste verpleegkundigen geven aan beter te slapen en daardoor fitter op te staan. Wat mij betreft is de proef nu dus al geslaagd!"

 

 

Let op: 

De Somnoblue brillen reduceren de negatieve effecten van blauw kunst- en daglicht op de biologische klok en de slaap. De brillen zullen slaapproblemen rondom de nachtdienst niet volledig oplossen, ze zijn een onderdeel van een integrale nachtdienstinterventie. 

 

 

Somnoblue bij Intensive Care afdelingen: 

Momenteel worden onze Somnoblue brillen toegepast bij nachtdienstinterventies bij de Intensive Care afdelingen van het Maasstad Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, St. Antonius Ziekenhuis, Radboud Universitair Medisch Centrum en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Verder wordt onze slaapbril al enige jaren gebruikt in de Nederlandse offshore industrie (lees meer) en in de topsport (lees meer) om de prestaties en vitaliteit verder te optimaliseren. Zie hier meer informatie over deze interventies.