Somnoblue bij Oranje 016 en de jeugdteams van FC Utrecht

  • Geplaatst op
  • Door Koos Meijer
Somnoblue bij Oranje 016 en de jeugdteams van FC Utrecht

Goede slaapkwaliteit is van groot belang voor topsporters om hun maximale talent te kunnen benutten. Na afloop van de workshops hebben spelers van FC Utrecht 016, 17 en 19 en Oranje 15 - 16 een eigen Somnoblue slaapbril meegekregen. Foto via FC Utrecht.

 

Work Hard, Sleep Hard workshops 

De jeugdspelers hebben een druk sport- en schoolschema. Ook heerst er een hoge prestatiedruk. Dit maakt hen een risicogroep voor subtoptimale slaap. Gezien de hersenen en de spieren op deze leeftijd nog volop in ontwikkeling zijn, is een goede slaapkwaliteit van groot belang voor hen om hun maximale talent te kunnen benutten. Na afloop van de twee workshops 'Work Hard, Sleep Hard' de spelers een eigen Somnoblue bril meegekregen.  

 

 

Terug naar een natuurlijke slaap met de Somnoblue bril 

 



 

Blauw licht, een overlevingsmiddel
Oorspronkelijk zit blauw licht alleen in zonlicht. Voor onze voorouders was het zelfs een overlevingsmiddel. ’s Ochtends maakte het je wakker, overdag gaf het je energie en wanneer ’s avonds de zon onder ging, maakte het je slaperig. Dit komt doordat je lichaam dan het ‘nachthormoon’ melatonine aanmaakt, waardoor je je klaarmaakt voor het slapen gaan. Blauw licht is essentieel om je  bioritme te kalibreren. Helemaal niet zo slecht dat blauwe licht, zou je denken.

 

Gemiddeld gezien is een blootstelling aan 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer en badkamer aanwezig is. 

 

Nooit meer donker
Inmiddels leven we niet meer in de oertijd en zijn we alweer een paar miljoenen jaren verder. Zonlicht is niet meer de enige bron van blauw licht. We vinden het nu ook in ledverlichting, smartphones en laptops, waardoor we vaker worden blootgesteld aan (kunstmatig) blauw licht. Wanneer de zon al een tijdje onder is, staat de verlichting binnen nog aan. Wanneer we uiteindelijk het licht uit doen om te gaan slapen, zijn we vaak nog klaarwakker. In de tijd dat het lichaam was blootgesteld aan kunstverlichting, is de productie van melatonine, een hormoon dat ons lichaam vertelt dat het nacht is vertraagd. Hierdoor vallen we niet meer zoals vroeger op een natuurlijke manier in slaap. Waar het oorspronkelijk altijd donker de laatste uren voordat we gingen slapen, is het nu altijd licht. Overmatige blootstelling aan blauw licht verstoort dus het bioritme en de algemene slaapkwaliteit. 

 

 

Uit een recente studie uitgevoerd in 2019, blijkt dat sommige mensen tot wel 50 keer gevoeliger zijn voor blauw licht dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden.

 



Tegenwoordig is het mijden van kunstverlichting bijna onmogelijk. Om er toch voor te zorgen dat het lichaam van de spelers van O16 's avonds het 'nachtsignaal' krijgen, draagt een aantal van hen de Somnoblue bril een uur voor het slapen gaan. De oranje glazen van de slaapbril filteren het blauwe licht en bootsen een natuurlijke zonsondergang na, wat de aanmaak van melatonine kan bevorderen. De oranje gloed conditioneert het brein dat het bijna tijd is om te slapen. Dit helpt hen om gemakkelijker in slaap te vallen en om zo de volgende dag uitgerust te beginnen. Net zoals onze voorouders dat vroeger deden.

 

 

Blauw licht en de slaap van jongeren

Wist je dat: Een op de tien jongeren ernstige slaapproblemen ervaart en de overgrote meerderheid met slaaptekort kampt, dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. 

 

Wist je dat: De biologische klok van pubers is extra gevoelig is voor kunstlicht in de avonduren. 'Lichtvervuiling' in de avonduren en het gebrek aan een effectief slaapritueel zijn een erg actuele problemen voor kinderen en jongeren. 

 

 

Peter van der Veen (toenmalig trainer Oranje 015-16)    

“De bril van ‘Work Hard, Sleep Hard’ zal bijdragen aan de verbetering van de voetbalprestaties van onze spelers. In de top gaat het namelijk om de details en de laatste procenten. Door deze brillen te gebruiken kunnen wij buiten het veld het verschil al maken, zodat we in het veld met een voorsprong beginnen. De workshops werden zeer enthousiast ontvangen door de spelers en staf en de brillen zijn dan ook veelvuldig gebruikt. Iedereen gaf aan dat ze voor het slapen gaan rustiger werden van de bril en dat ze daarna beter in slaap vielen. Mede dankzij de duidelijke en leerzame workshops van Koos Meijer zullen wij beter gaan presteren. Ik wil Koos Meijer namens 'Het Nederlands elftal Onder 16' dan ook hartelijk bedanken voor zijn workshops.” 

 

 

Somnoblue voor jongeren en athleten: In de volgende video licht ik toe hoe dit werkt

 

 

Video: Onze tips voor een optimale slaap 

 

 

 

 

Jeugdspelers FC Utrecht verbeteren rust met speciale slaapbril. Lees hier het bericht via FC Utrecht.nl

 

 

 

 

Somnoblue project bij de selectie van Feyenoord

Enthousiaste reactie vanuit de spelers van feyenoord! "Dag Koos, alles goed hier! we hebben een presentatie gegeven en iedereen een slaapbril uitgedeeld. Het wordt goed ontvangen en heel wat spelers maken er gebruik van en voelen effect. Ik heb foto’s gemaakt van het moment en doorgestuurd. Bedankt"

 

 

 

 

Onze andere blogs

Zie hier de blogs over onze projecten met ADO Den Haag en AZ Alkmaar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: Somnoblue verhoogt de effectiviteit van uw slaapritueel maar lost slaapproblematiek niet op. Ook met het gebruik van de bril, blijft het belangrijk om zo min mogelijk gebruik te maken van elektronica voor het slapen gaan. Het houdt de hersenen actief. Probeer ’s avonds naast het gebruik van de bril te ontspannen, zoals het luisteren van muziek of het lezen van een boek. Naast de blootstelling aan licht, zijn er veel andere factoren die uw slaappatroon beïnvloeden. Denk hierbij aan stress, bepaalde gedachten, verkeerde slaaproutines of depressies. Indien uw klachten zo ernstig zijn dat u op regelmatige basis slaaptekort heeft, zoek dan contact met uw huisarts.