Hoe melatonine u beschermt tegen vrije radicalen

Hoe melatonine  u beschermt tegen vrije radicalen

De Somnoblue-bril gaat verder dan alleen slaap: de bril draagt bij aan je algemene lichamelijke gesteldheid. Doordat het de natuurlijke aanmaak van het belangrijke natuurlijke antioxidant melatonine bevordert en daardoor vrije radicalen opruimt, draagt de bril ook bij aan je algemene fysieke en daardoor ook mentale gesteldheid.

 

 

 

Een oranje slaapbril: Een vrij radicale oplossing?

De Somnoblue-bril helpt je niet alleen om beter te slapen. De bril heeft, doordat het op natuurlijke wijze de aanmaak van melatonine bevordert, ook een positieve invloed op je fysieke gesteldheid. De werking hiervan leggen we uit in dit artikel. 

 

Uit een recente studie uitgevoerd in 2019, blijkt dat sommige mensen tot wel 50x gevoeliger zijn voor blauw licht in de avonduren dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden. Gemiddeld gezien is een blootstelling aan 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer en badkamer aanwezig is. 

 

Uit onderzoek blijkt dat blauw kunstlicht in de avond of nacht een negatieve impact heeft op de slaap, uw circadiane rtime, en de lichaamseigen aanmaak van het ‘nachthormoon’ melatonine [1],[2],[3]. De Somnoblue-bril filtert het blauwe deel van het kunst- en daglicht waardoor de biologische klok in het brein het natuurlijke signaal krijgt dat de zon onder is. Dit bevordert de natuurlijke aanmaak van melatonine in de avond en in de nacht [4],[5],[6],[7]. Dit kan je niet alleen helpen om beter te slapen; melatonine heeft namelijk ook een positieve, cruciale invloed op elementaire functies van ons lichaam, waaronder het DNA. Dit komt doordat melatonine schadelijke vrije radicalen opruimt. Ook helpt melatonine de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cellen, gezond te houden [8]. Hoe deze processen precies werken, lees je in het vervolg. 

Let op: Melatonine tabletten: baat het niet, het schaadt mogelijk wel

Wij raden het af om melatonine tabletten te slikken. Vertrouw op uw eigen natuurlijke aanmaak van dit nachthormoon. Gebruik melatonine tabletten alleen op basis van medisch advies. Lees ook “Melatonine tabletten: baat het niet, het schaadt mogelijk wel”.

 

 

Melatonine (een natuurlijke antioxidant) is in staat om een elektron af te staan zonder dat het zelf een vrije radicaal wordt. Zo kan melatonine effectief de schade aan gezond DNA en gezonde mitochondriën verminderen en zelfs herstellen [9],[10]. De blootstelling aan kunstlicht in de avond en nacht remt de natuurlijke aanmaak van dit belangrijke hormoon.

 

Wat zijn vrije radicalen?

De cellen in het lichaam zijn opgebouwd uit moleculen, die op zichzelf weer opgebouwd zijn uit atomen. Normaal gesproken zijn deze atomen neutraal geladen, ze hebben evenveel negatief geladen elektronen in de schil als positief geladen protonen in de kern van de cel (zie ook de afbeelding bovenaan de blog). 

 

De blootstelling aan 30 lux kamer verlichting stelt de natuurlijke aanmaak van melatonine (het nachthormoon en krachtig antioxidant) gemiddeld met meer dan 70 minuten uit. Dit terwijl de  lichtintensiteit van de gemiddelde woonkamer en badkamer 100 tot 300 lux is. Bron

 

Een vrije radicaal, zoals afgebeeld in het tweede plaatje van de bovenste afbeelding, mist een elektron in de schil, waardoor het molecuul positief geladen en zelfs instabiel wordt. Om deze onbalans op te vangen ontneemt de vrije radicaal een elektron van een omliggende cel, en daarmee dus ook van gezonde cellen. Daardoor kunnen er nieuwe vrije radicalen ontstaan, doordat ze nu zelf een elektron missen. Deze kunnen zich op hun beurt ook weer binden aan aangrenzende atomen.

 

Melatonine beschermt en versterkt de mitochondriën (de energiefabriekjes van de cellen) [8a]

 

 

Video: Wat is melatonine?  

 

 

 

De vorming van vrije radicalen is een natuurlijk proces dat continu plaatsvindt in de cellen en voornamelijk in de mitochondriën: gedurende de gehele dag-en-nachtcyclus ontstaan er in je lichaam van zichzelf vrije radicalen. Vooral in de energiefabriekjes van de cellen (mitochondriën) waar glucose en zuurstof omgezet wordt in ATP, zijn vrije radicalen een natuurlijk bijproduct. Elke cel in het lichaam gebruikt energie in de vorm van ATP. ATP wordt op zijn beurt weer aangemaakt in de mitochondriën,  die zich in grote getalen in elke cel bevinden. Zo bestaat 40% van de cellen in het hart, en 20% van de cellen in de lever uit mitochondriën.

 

Uw lichaam heeft ongeveer 60 to 80 kilogram ATP per dag nodig. Zonder de aanmaak van ATP in de mitochondriën is leven niet mogelijk. [8] Melatonine beschermt de mitochondriën tegen vrije radicalen/ oxidatieve stress. 

 

In deze video wordt de werking van mitochondriën toegelicht. Lees hier meer - Melatonin protects the powerhouses of cells the mitochondria.

 

 

Met de vorming van vrije radicalen is dus in principe niets mis. In sommige gevallen hebben ze zelfs een positieve invloed: vrije radicalen helpen bijvoorbeeld bij het opruimen van beschadigde eiwitten na het sporten, of dragen bij aan het opruimen van schadelijke ziekteverwekkers. 

Zo gesteld is je lichaam normaal gesproken een goed draaiende motor die vanzelf in staat is om een goede balans tussen vrije radicalen, antioxidanten en ziekteverwekkers te creëren. Er kunnen echter omstandigheden ontstaan waarin het lichaam uit balans raakt. Dit komt in de meeste gevallen door externe factoren zoals roken, zonnen, alcohol, medicijngebruik, verkeerde voeding en stress. Daardoor ontstaat er een wildgroei aan vrije radicalen.

Deze snelle toename van vrije radicalen in het lichaam leidt tot oxidatieve stress: ze komen dan in aanraking met gezonde en voor het lichaam essentiële moleculen, zoals ons DNA. Beschadiging aan deze ‘goede’ cellen ten gevolge van oxidatieve stress kan medische gevolgen hebben, zoals kanker, huidveroudering en staar. [9]

 

 

https://atlasofscience.org/melatonin-protects-the-powerhouses-of-cells-the-mitochondria/

 

 

 

Reiter et al., (2016). Melatonin as an antioxidant: under promises but over delivers. Journal of pineal research61(3), 253-278.

 

 

 

 

Melatonine is een krachtig antioxidant 

Het verminderen en tegengaan van een onstuimige wildgroei aan vrije radicalen kan op verschillende manieren; bijvoorbeeld door het innemen van vitaminen met een antioxidatieve werking, zoals vitamine E en C. Een andere, minder bekende manier is door de natuurlijke! aanmaak van melatonine te bevorderen door gebruik te maken van de antioxidatieve eigenschappen ervan.

 

Gemiddeld gezien is een blootstelling aan 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer en badkamer aanwezig is. 

 

Melatonine is het nachthormoon en wordt van nature aangemaakt als het buiten donker is. Vroeger was dit geen probleem. De zon ging onder, en het werd donker. De laatste miljoenen jaren was er nooit blauw licht na zonsondergang. Vroeger was het vaak minimaal 2 uur echt donker voor het slapen gaan, dit is miljoenen jaren zo gegaan. En nu? 

 

Een weekje kamperen met natuurlijk dag- en nachtlicht kan de biologische klok stabiliseren. Ook kan het de natuurlijke aanmaak van melatonine met twee uur vervroegen. Draag de Somnoblue bril in de avond en het is voor uw brein weer donker.

 

 Melatonine ruimt vrije radicalen op

Melatonine is een hormoon dat bij mensen en dieren in de epifyse geproduceerd wordt uit serotonine en, afhankelijk van de tijd van de dag, met een variërende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven. Melatonine heeft onder andere invloed op je humeur, immuunfunctie, cholesterolgehalte en bloeddruk. Ook belangrijk om te weten: Melatonine wordt niet alleen geproduceerd in de pijnappelklier, maar ook in het maagdarmkanaal, hersenen, lever, nieren, hart, witte bloedcellen en andere immuuncellen. Het speelt een centrale rol bij het functioneren van ons lichaam. (bron).

De belangrijkste, en bekendste, fysiologische functie van melatonine is echter het regelen en beïnvloeden van je 24-uursritme. Deze is vandaag de dag voor velen zeer onregelmatig, bijvoorbeeld door toedoen van onregelmatige arbeidstijden. Kort gezegd zorgt melatonine ervoor dat je lichaam zich desondanks toch kan aanpassen aan een een veranderend ritme, doordat het de interne hormonale milieu (aangestuurd vanuit onze ‘biologische klok’) helpt synchroniseren met externe, niet-biologische factoren als licht, temperatuur en sociale omgeving. 

 

 

 

Een andere, vaak onderbelichte functie van melatonine is de zeer efficiënte antioxidatieve werking ervan. Melatonine is namelijk, zo blijkt uit onderzoek, zeer effectief in het vangen of onschadelijk maken van vrije radicalen. Door een chemische verbinding met vrije radicalen aan te gaan, worden deze geneutraliseerd. Melatonine is namelijk in staat om een elektron af te staan zonder dat het zelf een vrije radicaal wordt. Zo kan melatonine effectief de schade aan gezond DNA en gezonde mitochondriën verminderen en zelfs herstellen [9],[10]

 

 

 

 

Conclusie

De Somnoblue-bril gaat verder dan alleen slaap: de bril draagt bij aan je algemene lichamelijke gesteldheid. Doordat het de natuurlijke aanmaak van het belangrijke natuurlijke antioxidant melatonine bevordert en daardoor vrije radicalen opruimt, draagt de bril ook bij aan je algemene fysieke en daardoor ook mentale gesteldheid. Ook helpt melatonine om de mitochondriën, de energiefabriekjes in de cellen, gezond te houden en te beschermen tegen oxidatieve stress. 

Dankzij dag- en kunstlicht worden we gedreven tot optimale prestaties; licht houdt ons scherp en attent. Toch wordt het belang van duisternis en slaap voor onze gezondheid al jaren onderbelicht. Goed slapen is niet alleen fijn omdat je goed uitgerust wakker wordt. Tijdens de slaap, maar ook in de fase daarvoor, vinden namelijk ook belangrijke, elementaire fysiologische processen plaats in het lijf, die in grote mate bijdragen aan onze gezondheid. Het wordt dus tijd dat we onze slaap, en de behoefte aan donker, echt serieus gaan nemen.

Melatonine tabletten: baat het niet, het schaadt mogelijk wel

Somnoblue maakt het voor u mogelijk om melatonine 'het Dracula hormoon' op een natuurlijke wijze aan te maken al voordat u de lichten uit doet in de slaapkamer. Zonder het gebruik van de bril is dit vaak pas mogelijk in het donker wanneer de lichten uitstaan in de slaapkamer. Let op. Wij raden het af om melatonine tabletten te slikken. Vertrouw op uw eigen natuurlijke aanmaak van dit nachthormoon. Gebruik melatonine tabletten alleen op basis van medisch advies. Lees ook “Melatonine tabletten: baat het niet, het schaadt mogelijk wel”.

 

 

 

Gebruikte bronnen voor deze blog

  • - Hacışevki, A., & Baba, B. (2018). An Overview of Melatonin as an Antioxidant Molecule: A Biochemical Approach. In Melatonin-Molecular Biology, Clinical and Pharmaceutical Approaches. IntechOpen.
  • - Chellappa, Sarah L., et al. "Human melatonin and alerting response to blue-enriched light depend on a polymorphism in the clock gene PER3." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 97.3 (2012): E433-E437.
  • - Gooley, Joshua J., et al. "Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 96.3 (2010): E463-E472.
  • - Kvetnoy, I., Ivanov, D., Mironova, E., Evsyukova, I., Nasyrov, R., Kvetnaia, T., & Polyakova, V. (2022). Melatonin as the Cornerstone of Neuroimmunoendocrinology. International Journal of Molecular Sciences23(3), 1835.
  • - Phillips, A. J., Vidafar, P., Burns, A. C., McGlashan, E. M., Anderson, C., Rajaratnam, S. M., ... & Cain, S. W. (2019). High sensitivity and interindividual variability in the response of the human circadian system to evening light. Proceedings of the National Academy of Sciences116(24), 12019-12024.
  • - Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., ... & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017.
  • - Rahman, Shadab A., et al. “Spectral modulation attenuates molecular, endocrine, and neurobehavioral disruption induced by nocturnal light exposure.” American Journal of Physiology 300.3 (2011): E518-E527.
  • - Reiter, Russel, et al. Mitochondria: Central organelles for melatonin′ s antioxidant and anti-aging actions. Molecules23.2 (2018): 509.
  • - Reiter, Russel J., et al. "Light at night, chronodisruption, melatonin suppression, and cancer risk: a review." Critical Reviews™ in Oncogenesis 13.4 (2007)
  • - Reiter, R. J., Tan, D. X., Osuna, C., & Gitto, E. (2000). Actions of melatonin in the reduction of oxidative stress. Journal of biomedical science, 7(6), 444-458.