Blog

Blauw licht filterende brillen: Functioneel of een marketingstunt?

  • Geplaatst op
  • Door Koos Meijer
Blauw licht filterende brillen: Functioneel of een marketingstunt?

Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende partijen die claimen dé perfecte oplossing te hebben voor jouw slaapprobleem, namelijk de blauw licht filterende bril. Er is alleen één groot verschil tussen de brillen: het design. De ene bril heeft heldere glazen en een hip montuur, en de andere heeft knaloranje glazen en sluit volledig af. Alleen de laatste kan je helpen beter te slapen, maar waarom?

Blauw licht en het vertraagde slaapfase syndroom

  • Geplaatst op
  • Door Koos Meijer
Blauw licht en het vertraagde slaapfase syndroom

In een studie uitgevoerd in 2018 blijkt dat mensen met het Vertraagde Slaapfase Syndroom genetisch gevoeliger zijn voor blauw en wit kamerlicht in de avonduren dan anderen. Simpelweg missen ze het ‘donkere signaal’ dat de nacht is aangebroken. Als gevolg hiervan zijn ze later moe, maken ze later melatonine aan en hebben ze meer moeite om fit wakker te worden. De oranje slaapbril biedt uitkomst.

Somnoblue bij de IC afdelingen van het LUMC, AMC, Isala en UMC Utrecht

Somnoblue bij  de IC afdelingen van het LUMC, AMC, Isala en UMC Utrecht

Momenteel worden de Somnoblue slaapbrilllen toegepast bij interventies op de Intensive Care afdelingen van het LUMC, Radboudumc, Rijnstate, UMC Utrecht, Maastricht UMC, ADRZ en het JBZ. Ook worden ze bij de Oncologie afdeling van het Isala Ziekenhuis ingezet als onderdeel van een integrale aanpak.

Donkertherapie een effectieve strategie bij een manische periode

  • Geplaatst op
  • Door Koos Meijer
Donkertherapie een effectieve strategie bij een manische periode

Na een uitgebreide meta-analyse binnen chronotherapie, beveelt een internationale groep van 27 onderzoekers nu "donkere therapie" aan voor patiënten met bipolaire stoornissen. In tegenstelling tot wat de term aangeeft, gaat moderne donkere therapie niet over het behandelen van patiënten in een donkere kamer. Het gaat eerder om het creëren van een virtuele duisternis met een speciale oranje bril waarin de patiënt normaal kan functioneren.

Hoe melatonine u beschermt tegen vrije radicalen

Hoe melatonine  u beschermt tegen vrije radicalen

De Somnoblue-bril gaat verder dan alleen slaap: de bril draagt bij aan je algemene lichamelijke gesteldheid. Doordat het de natuurlijke aanmaak van het belangrijke natuurlijke antioxidant melatonine bevordert en daardoor vrije radicalen opruimt, draagt de bril ook bij aan je algemene fysieke en daardoor ook mentale gesteldheid.