Menu
De Somnoblue Junior voor kinderen tot 7 jaar
De Somnoblue 3 Plus is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar
Een recente studie laat zien dat gedimd licht van 5 tot 10 lux de melatonine van jonge kinderen met 82% kan onderdrukken. Dit terwijl deze licht intensiteit vele malen lager is dan wat er in de typische woonkamer of badkamer aangetroffen wordt, namelijk +/- 40 tot 200 lux).
Terug naar een natuurlijke slaap met de Somnoblue Junior
Overlevingsmiddel
Oorspronkelijk zit blauw licht alleen in zonlicht. Voor onze voorouders was het zelfs een overlevingsmiddel. ’s Ochtends maakte het je wakker, overdag gaf het je energie en wanneer ’s avonds de zon onder ging, maakte het je slaperig. Dit komt doordat je lichaam dan het ‘nachthormoon’ melatonine aanmaakt, waardoor je je klaarmaakt voor het slapen gaan. Helder blauw licht is dus essentieel voor je bioritme. Helemaal niet zo slecht dat blauwe licht, zou je denken.
Het is nooit meer donker voor uw kind
Inmiddels leven we niet meer in de oertijd en zijn we alweer een paar miljoenen jaren verder. Zonlicht is niet meer de enige bron van blauw licht. We vinden het nu ook in ledverlichting, smartphones en laptops, waardoor we vaker worden blootgesteld aan (kunstmatig) blauw licht. Wanneer de zon al een tijdje onder is, brandt er binnen nog licht. Vlak voor het slapen gaan, lopen we naar boven en poetsen we onze tanden onder het felle kunstlicht. Wanneer we uiteindelijk onze lichten uitdoen, zijn we nog klaarwakker. In de tijd dat het lichaam was blootgesteld aan blauw licht, is de productie van melatonine, een hormoon dat ons moe maakt, vertraagd. Hierdoor vallen we niet meer zoals vroeger op een natuurlijke manier in slaap. Waar het oorspronkelijk altijd donker was voordat we gingen slapen, is het nu altijd licht. Overmatige blootstelling aan blauw licht verstoort de kwaliteit van de slaap.
Tegenwoordig is het mijden van blauw licht bijna onmogelijk. Om er toch voor te zorgen dat het lichaam van u en uw kind ’s avonds voordat jullie gaan slapen optimaal melatonine aanmaken, is het verstandig om de Somnoblue bril op te zetten. De oranje glazen van de slaapbril filteren het blauwe licht en bootsen een natuurlijke zonsondergang na, wat de aanmaak van melatonine bevordert. Hierdoor val je beter in slaap en kun je de volgende ochtend de dag uitgerust beginnen. Net zoals onze voorouders dat vroeger deden.
De slaap van uw kind
Een goede nachtrust is erg belangrijk voor uw kind. Kinderen zijn overdag erg actief en moeten veel nieuwe dingen leren. Slapeloze nachten en moeite met inslapen zijn problemen die tegenwoordig niet ongebruikelijk zijn. Kinderen zijn ‘s avonds vaak nog te actief en worden minder overvallen door vermoeidheid. Als gevolg moeten ouders vaak hun best doen om hun kinderen het bed in te krijgen.
Wist je dat: Een op de tien jongeren ernstige slaapproblemen ervaart en de overgrote meerderheid met slaaptekort kampt, dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting.
Wist je dat: De biologische klok van pubers extra gevoelig is voor kunstlicht in de avonduren. 'Lichtvervuiling' in de avonduren en het gebrek aan een effectief slaapritueel, zijn erg actuele problemen voor kinderen en jongeren.
De Somnoblue Junior is hierbij een hulpmiddel. Zet de bril ongeveer een uur voor het slapen op. Voer een rustige activiteit uit: poets je tanden en lees een boekje. De hersenen zullen door de bril weer denken dat de nacht is aangebroken en het lichaam voorbereiden om te gaan slapen.
Een laagdrempelige, natuurlijke en effectieve manier om thuis het biologische ritme en dus de slaap van je kind wat bij te sturen, is het gebruik van de blauw licht filterende bril van Somnoblue. Door een uur voor het slapen gaan de bril op te zetten, merken de hersenen dat er minder blauw licht is. Hierdoor krijgen de hersenen het natuurlijke signaal dat de zon onder is. Het bioritme kan hierdoor wat terug verschuiven, waardoor in slaap vallen makkelijker wordt en in sommige gevallen de algehele slaapkwaliteit verbetert. Dit alles komt de stemming, de prestaties en de gezondheid van uw kind ten goede. "Op naar een goede slaap!" Zie hier de reacties vanuit onze samenwerking met de jeugd van AZ Alkmaar.
Kinderen zijn volop in ontwikkeling en moeten veel nieuwe vaardigheden en kennis verwerken. Daarnaast hebben kinderen, naarmate ze ouder worden, steeds meer verplichtingen op school. Kinderen krijgen steeds jonger te maken met huiswerk, soms al in groep drie. Een goede nachtrust is van essentieel belang om de hersenen van kinderen optimaal te laten functioneren. Verslechterde slaap kan zorgen voor ontwikkelingsproblemen, gedragsproblemen en het niet goed mee kunnen komen op school.
Zowel bij basisschoolkinderen als bij middelbare scholieren vindt er een forse stijging plaats in de aanmeldingen bij de kinderslaapcentra. Wachttijden van de poli’s lopen op van 6 weken tot wel 9 maanden!
Gemiddeld gezien is een blootstelling aan 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer en badkamer aanwezig is.
Uit een recente studie uitgevoerd in 2019, blijkt dat sommige mensen tot wel 50 keer gevoeliger zijn voor blauw licht dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden.
De biologische klok van pubers is extra gevoelig voor licht in de avonduren. 'Lichtvervuiling' en de gevolgen daarvan zijn een erg actueel probleem.
Peter van der Veen toenmalig Trainer Nederlands elftal onder 16: “De bril van ‘Work Hard, Sleep Hard’ zal bijdragen aan de verbetering van de voetbalprestaties van onze spelers. In de top gaat het namelijk om de details en de laatste procenten. Door deze brillen te gebruiken, kunnen wij buiten het veld het verschil al maken, zodat we in het veld met een voorsprong beginnen.
De Somnoblue slaapbril bij FC Utrecht
Blijft uw kind de deze signalen vertonen? Maak dan een afspraak bij de huisarts en vraag naar een verwijzing voor een geaccrediteerd slaapcentrum.
In een studie uitgevoerd in 2018 door Lauren Watson en haar collega’s van de Monash Institute of Cognitive and Clinical Neurosciences blijkt dat mensen met DSPS genetisch gevoeliger zijn voor blauw en wit kamerlicht in de avonduren dan anderen.
Hoe dit werkt. Door de gehele evolutie hebben wij overdag veel daglicht binnengekregen 3.000 tot 150.000 lux. Na zonsondergang en de uren voor het slapen gaan ging de lichtsterkte terug ver onder de 0.1 lux.
Pas 120 jaar gebruiken we kamerlicht tot de laatste seconde voor het slapen gaan. Zelfs als je dit dimt tot 30 lux is nog steeds meer dan 300 x krachtiger dan wat ons brein eigenlijk nodig heeft.
Simpelweg missen we dus het ‘donkere signaal’ dat de nacht is aangebroken. Als gevolg hiervan zijn veel mensen later moe en maken ze later melatonine aan. Lees hier de volledige blog.
Bron Crowley et a., 2015