Menu
Veel wetenschappers staan helaas nog steeds kritisch tegenover het gebruik van blauwlichtfilterende brillen in de avond. Maar stel je voor: wat als een denktank van 247 experts op dit gebied hun conclusies zou delen? Dit is nu werkelijkheid geworden. Wetenschappers die gezamenlijk 2.697 peer-reviewed artikelen over licht, de biologische klok(ken) en slaap hebben gepubliceerd, zijn tot de volgende conclusies gekomen op basis van wetenschappelijke bevindingen.
Blauw licht (460-495 nm) in de avond (in de drie uur voor het slapengaan):
In de avonduren dient blauw (LED) licht volledig vermeden te worden, en overdag dienen mensen vaker naar buiten te gaan voor optimale gezondheid, slaap en bioritme.
De studie: Moore-Ede et al (2023): Lights should support circadian rhythms: evidence-based scientific consensus
"Vroeger ging de zon onder en werd het donker, écht donker buiten. Dat was het seintje voor onze hersenen: het is nacht, het is tijd om te gaan slapen. Tegenwoordig worden we dag en nacht blootgesteld aan kunstlicht en wordt de aanmaak van melatonine, het nachthormoon, verstoord. Somnoblue verhoogt de effectiviteit van uw slaapritueel en kan u helpen sneller in een diepe slaap te vallen."
Het antwoord is nee. De blauw licht gevoelige oogcellen in uw retina die uw biologische klok het signaal afgeven of het dag- of nacht is, bevinden zich in de periferie van uw zichtveld. Om effectief te zijn, dienen de brillen het licht van de zij- en voornamelijk de bovenkant volledig af te schermen. Andere ‘hippe’ blue-blockers hebben een lage blauwlichtfilter en beschermen vaak alleen het centrum van uw visuele veld. Hierdoor filteren ze alleen een klein deel van het blauwe licht. Ze zien er hip uit maar zijn helaas nutteloos. Zie hier wat er gebeurt als kunstlicht van boven niet geblokkeerd wordt. Net zoals een kleine kier in uw verduisterende gordijnen uw gehele kamer kan verlichten, zullen hippe 'blue blockers' geen bescherming bieden. Somnoblue heeft de krachtigste filter op de Europese markt en biedt bescherming tegen blauw en groen licht vanuit alle richtingen.
De verlichting in uw huis bevat blauw licht. Te veel van dit blauwe licht voor het slapen gaan, verplaatst uw circadiane ritme (24-uurs-nacht/dagritme) naar een later tijdstip, ook onderdrukt het de natuurlijke aanmaak van melatonine (het nachthormoon) [1],[2],[3]. Dit maakt het wat moeilijker om vroeg op te staan in de ochtend. Ook vermindert het bij sommige mensen de hoeveelheid diepe slaap in de eerste slaapcyclus. Sommige mensen zijn tot 50 keer gevoeliger voor blauw licht in de avond, dan de ander. Daar is genetisch bewijs voor gevonden.
Gemiddeld gezien is een blootstelling aan dim licht van 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer en badkamer aanwezig is. Uit een recente studie uitgevoerd in 2019, blijkt dat sommige mensen tot wel 50! keer gevoeliger zijn voor blauw licht dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden.
In deze grafiek wordt de natuurlijke lichtintensiteit (in melanopic lux) in het geel aangegeven. De grijze lijnen tonen de lichtintensiteit aan waaraan we binnenshuis worden blootgesteld. Het gebrek aan een natuurlijk avondsignaal zonder blauw licht heeft een negatieve invloed op onze biologische klok en de slaap. Lees het volledige artikel in Nature.
Een blauw licht filterende slaapbril moet aan alle drie van de onderstaande eisen voldoen, voordat je als producent kan claimen dat de bril kan bijdragen aan een betere slaap:
Kamerverlichting in ons huis bevat blauw licht. In de woonkamer staat de televisie aan, in je slaap- en badkamer de lamp en ga zo maar door. Juist het blauwe (kunst)licht dat van boven komt, heeft een extra groot effect op onze biologische klok. Omdat de meeste blue-blockers de blootstelling aan kamerverlichting en daglicht dat vanaf de zijkant en de bovenkant binnenkomt volledig doorlaten, voldoen ze niet als slaapbril. Net zoals een kleine kier in uw verduisterende gordijnen uw gehele kamer kan verlichten, zullen deze hippe brillen geen bescherming bieden.
Als u normale dagdiensten loopt, zal het dragen van een blue blocking pc bril overdag tijdens het werk de slaap niet verbeteren. De timing is hierbij de sleutel. De blootstelling aan blauw licht is normaal gesproken alleen ongunstig voor uw natuurlijke slaap-waak ritme als de zon al onder is. Een slaapbril dien je een tot twee uur voor het slapen gaan te dragen. En dus zeker niet de gehele dag.
Veel van deze blue block pc brillen filteren slechts 10% van het <530 nm (blauw/groene) lichtspectrum. Zolang de glazen gelig of helder zijn en ze niet volledig van boven afsluiten, laten ze het slaap onderdrukkende licht door. Als een bril maar 10% van het blauwe lichtspectrum filtert, mag je dan wel een blauw licht filter bril genoemd worden? Is een regenjas die 10% van de regen tegenhoudt eigenlijk wel een regenjas? Het antwoord is 'nee'. Somnoblue filtert minimaal 99% van het blauwe lichtspectrum (daarom de oranje/rode kleur van de glazen).
Bekijk voorafgaande aan het gebruik van onze slaapbril het onderstaande minicollege.
Een recente studie laat zien dat gedimd licht van 5 tot 10 lux de melatonine van jonge kinderen met 82% kan onderdrukken. Dit terwijl deze licht intensiteit vele malen lager is dan wat er in de typische woonkamer of badkamer aangetroffen wordt, namelijk +/- 40 tot 200 lux).
De biologische klok van jongeren is extra gevoelig voor kunstlicht in de avonduren. Het gebruik kunstlicht voor het slapen gaan heeft voor hen een extra negatief effect op het bioritme en de slaap.'Lichtvervuiling' in de avonduren en het gebrek aan een effectief slaapritueel zijn een erg actuele problemen voor kinderen en jongeren. De Somnoblue Junior helpt hierbij. Door het dragen van deze slaapbril voor kinderen krijgt het brein het natuurlijke seintje: “het wordt nacht, het is tijd om te gaan slapen.” Klik hier voor meer informatie over de Somnoblue Junior.
Zie hier meer informatie over de slaapbril voor kinderen
De blauw licht blokkerende slaapbrillen die wij bieden, filteren het licht met een golflengte kleiner dan 530 nanometer. Hierdoor krijgen de hersenen een seintje dat de nacht is aangebroken. Consistent gebruik van de slaapbril verhoogt de effectiviteit van uw slaapritueel. De oranje gloed van de slaapbril geeft dan een duidelijk signaal dat het tijd wordt om te gaan slapen. Afhankelijk van uw genetische gevoeligheid voor kunstlicht kan het bijdragen aan een verhoogde natuurlijke aanmaak van melatonine en kan het helpen om wat sneller in slaap te vallen. Zie hier de resultaten enkele wetenschappelijke studies over blauw licht en slaap. [1],[2],[3],[4],[5],[6],[7].
"De blootstelling aan dim kamer licht van 30 lux stelt de natuurlijke aanmaak van melatonine (het nachthormoon en krachtig antioxidant) gemiddeld met meer dan 70 minuten uit in de avond. Dit terwijl de lichtintensiteit van de gemiddelde woonkamer en badkamer 100 tot 300 lux is. Daglicht heeft een lux intensiteit van 2000 tot 150.000 lux. Bron
Somnoblue maakt het voor u mogelijk om melatonine 'slaap/waak hormoon en krachtig antioxidant' op een natuurlijke manier aan te maken al voordat u de lichten uit doet in de slaapkamer. Zonder het gebruik van de slaapbril kan het zijn dat het kunstlicht in huis dit process verstoort. Gemiddeld gezien is een blootstelling aan 30 lux voldoende om de natuurlijke aanmaak van melatonine met wel 50% te reduceren. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer en badkamer aanwezig is.
Uit een recente studie uitgevoerd in 2019, blijkt dat sommige mensen tot wel 50 keer gevoeliger zijn voor blauw licht dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden.
De verhoogde natuurlijke aanmaak van melatonine in de avond en nacht is goed voor uw gezondheid. Melatonine is een krachtig antioxidant dat helpt om schade aan uw DNA en cellen te voorkomen (bron I & bron II). Als antioxidant is melatonine zelfs vijf keer krachtiger in het beschermen van uw DNA dan bijvoorbeeld vitamine C. Journal of pineal research. Belangrijk om te weten is dat melatonine niet alleen wordt geproduceerd in de pijnappelklier, maar ook in het maag-darmkanaal, hersenen, lever, nieren, hart, witte bloedcellen en andere immuuncellen. Wij raden het af om melatonine tabletten te slikken zonder medisch advies. Vertrouw op uw eigen natuurlijke aanmaak van dit nachthormoon. Zie ook onze video 'Wat is melatonine? Is het slikken van melatonine pillen wel zo onschuldig als het lijkt?'
Let op: Somnoblue verhoogt de effectiviteit van uw slaapritueel, maar lost slaapproblematiek niet volledig op. Ook met het gebruik van de bril, blijft het belangrijk om zo min mogelijk gebruik te maken van elektronica voor het slapen gaan. Het houdt de hersenen actief. Probeer ’s avonds naast het gebruik van de bril te ontspannen, zoals het luisteren van muziek of het lezen van een boek in de woonkamer. Naast de blootstelling aan licht, zijn er veel andere factoren die uw slaappatroon beïnvloeden. Denk hierbij aan stress, bepaalde gedachten, verkeerde slaaproutines of slaap associaties, of depressies. Als uw klachten zo ernstig zijn dat u op regelmatige basis slaaptekort heeft, zoek dan contact met uw huisarts. De slaapbril is bedoeld als een aanvulling op uw bestaande slaapritueel, en niet als vervanging ervan.
"Blauw ochtendlicht is goed om uw brein te activeren om zo de dagdienst vol energie te beginnen. Echter, als u net terugkomt van een nachtdienst is dit felle blauwe licht erg ongunstig voor de kwaliteit van uw slaap overdag."
Gegeven de personeelstekorten, het toegenomen verzuim, de hoge werkdruk en de toename in psychische klachten is het van groot belang dat zorgorganisaties investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. De Somnoblue bril wordt als praktisch hulpmiddel ingezet bij een integrale ploegendienst-interventie.
De wetenschap: Meta-analyses kunnen worden uitgevoerd wanneer er meerdere wetenschappelijke onderzoeken zijn die dezelfde vraag behandelen. Een recente meta-analyse uit 2021 gepubliceerd in Chronobiology International laat zien dat dat de oranje bril de slaap inhiberende effecten van blauw licht voor het slapen gaan reduceert. Dit kan bijdragen aan betere slaap voor het ploegendienstpersoneel, ook kan consistent dagelijks gebruik, helpen bij het in slaap vallen. Let op: de effecten kunnen sterk verschillen per individu en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals genetische aanleg, begeleiding en support vanuit de organisatie, en de intrinsieke motivatie van de gebruikers. Om de kans op succes te vergroten, biedt Somnoblue maatwerkinterventies aan voor ziekenhuizen. Tot onze klanten behoren onder andere het LUMC, UMC Utrecht en MUMC+ (bekijk hier een volledig overzicht).
Erg belangrijk! Het is geen nachtdienstbril
De slaapbril werkt het beste als hij zowel na een dag- als een nachtdienst gebruikt wordt, indienmogelijk 1 à 2 uur voor het slapen gaan. Dus niet alleen na een nachtdienst! Bij consistent dagelijks gebruik in de avond zal de oranje gloed van de slaapbril het brein namelijk conditioneren om beter voorbereid te zijn op de slaap. Deze zogenaamde Pavlov reactie treedt op na consistent gebruik en verbetert de effectiviteit van het slaapritueel. Het brein krijgt weer het natuurlijke seintje 'het is nacht, tijd is om te slapen'. In de onderstaande video worden de gebruiksinstructies toegelicht.
Lees ook: Onze veel gestelde vragen over het gebruik van de slaapbril rondom de nachtdienst.
Het effect van de bril rondom uw ploegendienst is afhankelijk van vele factoren zoals de timing van het gebruik ervan ten opzichte van de stand van uw interne biologische klok. De stand van uw biologische klok hangt af van vele factoren zoals: uw chronotype zoals ochtend of avondmens, de aard van uw (ploegendienst)rooster, uw slaapgeschiedenis en eventuele jetlag status.
Als u een of meerdere nachtdienst(en) heeft gedraaid en u overdag moet slapen, staat uw biologische klok nog in de ‘dagmodus’ op het moment dat u overdag uw slaap probeert in te halen. Dit wordt ‘circadian misalignment’ genoemd. Gezien uw brein normaliter overdag vrij weinig melatonine aanmaakt en wel relatief veel cortisol (stress/activatie hormoon), zullen de slaapbrillen het probleem helaas niet volledig oplossen. Wat onze blauw licht filter brillen wel kunnen doen is u helpen om de kwaliteit van de eerste fase van uw slaap te verhogen.
"Blauw ochtendlicht is goed om uw brein te activeren om zo de dagdienst vol energie te beginnen. Echter, als u net terugkomt van een nachtdienst is dit felle blauwe licht erg ongunstig voor de kwaliteit van uw slaap overdag."
Ons advies voor uw nachtdienst:
Draag de slaapbril in de avond na uw dag- en avonddiensten om uw brein te conditioneren voor een goede nachtrust. Als u een nachtdienst heeft gedraaid, kunt u onderweg naar huis (niet in de auto i.v.m. de veiligheid) de bril al opdoen. In de auto kunt u een zonnebril opzetten (mits u niet te slaperig bent). Het kan handig zijn op verschillende momenten. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat u thuiskomt na een nachtdienst, tijdens een licht ontbijt of tijdens het relaxmomentje voor het slapen gaan in de vroege morgen. Probeert u voor of tijdens uw dienst een powernap te doen, gebruik de bril dan vlak voor de powernap. We raden het aan om ook na gewone dagdiensten om ’s avonds de bril te dragen. In dit geval simuleert de oranje gloed van de bril het natuurlijke ‘avondsignaal’ van een zonsondergang. Dit draagt bij aan een effectiever slaapritueel, het verbetert de natuurlijke aanmaak van melatonine in de avond, nacht of vroege morgen.
De Somnoblue slaapbrillen worden toegepast bij nachtdienst interventies bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het MUMC+, UMC Utrecht, het Radboud UMC, NWZ en het Leiden Universitair Medisch Centrum als onderdeel van een integrale aanpak. Lees hier meer over in Vrijheid in de Zorg. Verder worden onze slaapbrillen al enige jaren gebruikt in de Nederlandse offshore-industrie (lees meer) en in de topsport (lees meer) om de prestaties en vitaliteit verder te optimaliseren. Zie hier meer informatie over deze projecten. Let wel op: De bril lost nachtwerk problematiek niet op, het is een hulpmiddel bij een integrale aanpak.
Helaas ervaart niet iedereen een positief effect van de slaapbril. Dit komt onder anderen omdat de blauw licht gevoeligheid sterk varieert tussen individuen en genetisch bepaald is. Ook is de slaapbril helaas niet hip. Dit is voorafgaande niet te bepalen. Personen die na een aantal weken geen positief effect van de slaapbril waarnemen, kunnen de slaapbril aan een collega geven. Op deze manier neemt de ROI van de interventie toe. Zie hier een meta-analyse uit 2021 gepubliceerd in 'Chronobiology International' die laat zien dat de oranje slaapbril als hulpmiddel kan bijdragen aan verbeterde slaap en verkorte slaaplatentie voor het ploegendienst personeel.
Ook iets voor uw organisatie? Neem contact met ons op via 071 203 2143 of via [email protected] voor informatie over de Somnoblue brillen bij uw bedrijf. Bezoek deze pagina voor meer informatie over de inhoud van de workshops.
Bij het vertraagde slaapfase syndroom DSPS (afkorting voor het Engelse Delayed Sleep Phase Syndrome) is het bioritme wat naar ‘achteren’ geschoven. Dit wil zeggen, naar een later tijdstip. De personen hebben vaak moeite om op tijd in slaap te vallen en om ‘vroeg’ wakker te worden. In dit minicollege vanaf de 5e minuut gaat Koos Meijer hier dieper op in. Een studie uitgevoerd door de Monash University in Australie laat zien dat mensen met DSPS vaak significant gevoeliger zijn voor blauw/wit kunstlicht in de avond. Licht in de avond verschuift hun biologische klok naar een later tijdstip. Niet handig als je ‘vroeg’ op moet. Advies van deze specialisten is om al het blauwe kunstlicht in de avond te filteren met een oranje slaapbril. Hiermee voorkom je een verschuiving van het bioritme naar een nog later tijdstip, ook kan het helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en op te staan. Naast het dragen van de oranje bril in de avond, is het essentieel! om voldoende ochtend- en daglicht mee te pakken.
Lees meer over de kracht van melatonine in deze blog.
Probeer naast het gebruik van de Somnoblue bril in de avond om minimaal een half uur lang blootgesteld te worden aan direct ochtend zonlicht. De ochtendzon helpt uw biologische klok te synchroniseren en te stabiliseren voor meer energie en een betere slaap. Studies laten zien dat daglicht, zelfs in de winter, bijdraagt aan goede slaap en een sterk immuunsysteem.
Het is ons doel om mensen door het overdragen van kennis over slaap en onze biologische klok fitter en gezonder aan het werk te krijgen. Dit doen we door de samenwerking aan te gaan met diverse partijen en teams die elk streven naar topprestaties. Zie hier een overzicht van enkele van onze projecten.
Brown, T., Brainard, G., Cajochen, C., Czeisler, C., Hanifin, J., Lockley, S., ... & Wright Jr, K. (2020). Recommendations for healthy daytime, evening, and night-time indoor light exposure.
Cain, S. W., McGlashan, E. M., Vidafar, P., Mustafovska, J., Curran, S. P., Wang, X., ... & Phillips, A. J. (2020). Evening home lighting adversely impacts the circadian system and sleep. Scientific reports, 10(1), 1-10.
Cajochen (2007). "Alerting effects of light." Sleep medicine reviews 11.6 (2007): 453-464.
Cajochen, C., Stefani, O., Schöllhorn, I., Lang, D., & Chellappa, S. L. (2022). Influence of evening light exposure on polysomnographically assessed night-time sleep: A systematic review with meta-analysis. Lighting Research & Technology, 14771535221078765.
Chang, Anne-Marie, et al., (2015). "Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness." Proceedings of the National Academy of Sciences 112.4 (2015): 1232-1237.
Chellappa et al., (2012). "Human melatonin and alerting response to blue-enriched light depend on a polymorphism in the clock gene PER3." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 97.3 (2012): E433-E437.
Chellappa, et al., (2013). Acute exposure to evening blue‐enriched light impacts on human sleep. Journal of sleep research, 22(5), 573-580.
Chellappa, S. L. (2021). Individual differences in light sensitivity affect sleep and circadian rhythms. Sleep, 44(2), zsaa214.
Esaki, et al., (2016). Wearing blue light-blocking glasses in the evening advances circadian rhythms in the patients with delayed sleep phase disorder: An open-label trial. Chronobiology international, 33(8), 1037-1044.
Gooley, Joshua J., et al., (2010). "Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 96.3 (2010): E463-E472.
Golombek, D. A., & Rosenstein, R. E. (2010). Physiology of circadian entrainment. Physiological reviews, 90(3), 1063-110
Gezondheidsraad. Briefadvies Gezondheidsrisico’s van leds https://www.gezondheidsraad.nl/sites/leds
Gezondheidsraad (2017). Gezondheidsrisico’s door nachtwerk Nr. 2017/17A, 2017 (PDF bron)
Hartstein, L. E., Behn, C. D., Akacem, L. D., Stack, N., Wright Jr, K. P., & LeBourgeois, M. K. (2022). High sensitivity of melatonin suppression response to evening light in preschool‐aged children. Journal of Pineal Research, 72(2), e12780.
Henriksen, T. E., Grønli, J., Assmus, J., Fasmer, O. B., Schoeyen, H., Leskauskaite, I., ... & Lund, A. (2020). Blue‐blocking glasses as additive treatment for mania: effects on actigraphy‐derived sleep parameters. Journal of sleep research, 29(5), e12984.
Hester, L., Dang, D., Barker, C. J., Heath, M., Mesiya, S., Tienabeso, T., & Watson, K. (2021). Evening wear of blue-blocking glasses for sleep and mood disorders: a systematic review. Chronobiology International, 38(10), 1375-1383.
Janků, K., Šmotek, M., Fárková, E., & Kopřivová, J. (2020). Block the light and sleep well: Evening blue light filtration as a part of cognitive behavioral therapy for insomnia. Chronobiology International, 37(2), 248-259.
Kerkhof et al., (2018). Schermgebruik, blauw licht en slaap. RIVM Rapport 2018-0147. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2018-0147.pdf
Kayumov, Leonid, et al., (2005). "Blocking low-wavelength light prevents nocturnal melatonin suppression with no adverse effect on performance during simulated shift work." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism90.5 (2005): 2755-2761.
Kvetnoy, I., Ivanov, D., Mironova, E., Evsyukova, I., Nasyrov, R., Kvetnaia, T., & Polyakova, V. (2022). Melatonin as the Cornerstone of Neuroimmunoendocrinology. International Journal of Molecular Sciences, 23(3), 1835.
Knufinke, M., Fittkau-Koch, L., Møst, E. I., Kompier, M. A., & Nieuwenhuys, A. (2019). Restricting short-wavelength light in the evening to improve sleep in recreational athletes–A pilot study. European journal of sport science, 19(6), 728-735.
Mu, Y. M., Huang, X. D., Zhu (2022). Alerting effects of light in healthy individuals: a systematic review and meta-analysis. Neural Regeneration Research, 17(9), 1929.
Moore-Ede, M., Blask, D. E., Cain, S. W., Heitmann, A., & Nelson, R. J. (2023). Lights should support circadian rhythms: evidence-based scientific consensus. Frontiers in Photonics, 4, 1272934.
Mortazavi., et al., (2018). "Blocking short-wavelength component of the visible light emitted by smartphones’ screens improves human sleep quality." Journal of biomedical physics & engineering 8.4 (2018): 375.
Phillips, A. J., Vidafar, P., Burns, A. C., McGlashan, E. M., Anderson, C., Rajaratnam, S. M., ... & Cain, S. W. (2019). High sensitivity and interindividual variability in the response of the human circadian system to evening light. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116(24), 12019-12024
Shechter, Ari, et al., (2018). Blocking nocturnal blue light for insomnia: A randomized controlled trial. Journal of psychiatric research96 (2018): 196-202.
Tähkämö, L., Partonen, T., & Pesonen, A. K. (2019). Systematic review of light exposure impact on human circadian rhythm. Chronobiology international, 36(2), 151-170.
Rahman, Shadab A., et al., (2011). “Spectral modulation attenuates molecular, endocrine, and neurobehavioral disruption induced by nocturnal light exposure.” American Journal of Physiology 300.3 (2011): E518-E527.
Reiter, Russel J., et al., (2007). "Light at night, chronodisruption, melatonin suppression, and cancer risk: a review." Critical Reviews™ in Oncogenesis 13.4 (2007).
Reiter, Russel, et al., (2018). Mitochondria: Central organelles for melatonin′ s antioxidant and anti-aging actions. Molecules 23.2 (2018): 509.
Robbins, R., Underwood, P., Jackson, C. L., Jean-Louis, G., Madhavaram, S., Kuriakose, S., ... & Buxton, O. M. (2021). A systematic review of workplace-based employee health interventions and their impact on sleep duration among shift workers. Workplace Health & Safety, 69(11), 525-539.
Sasseville, Alexandre, et al., (2006). "Blue blocker glasses impede the capacity of bright light to suppress melatonin production." Journal of pineal research 41.1 (2006): 73-78.
Van der Lely et al., (2015). "Blue blocker glasses as a countermeasure for alerting effects of evening LED diode screen exposure in male teenagers." Journal of Adolescent Health 56.1 (2015): 113-119.
Watson et al., (2018). Increased sensitivity of the circadian system to light in delayed sleep–wake phase disorder. The Journal of physiology, 596(24), 6249-6261.
Zerbini, G., Kantermann, T., & Merrow, M. (2020). Strategies to decrease social jetlag: Reducing evening blue light advances sleep and melatonin. European Journal of Neuroscience, 51(12), 2355-2366.