Menu
Bron: LUMC
Bron: Zorgvannu - ministerie van VWS
Bron: RTL4 programma - Doordraaien# - Schenking Somnoblue brillen voor de Intensive Care afdelingen.
Een jeugdspeler van AZ kampte een paar maanden geleden met een slaapprobleem. AZ was in die periode net in contact gekomen met slaapexpert Koos Meijer. Hij kwam met veel kennis over het onderwerp en de slaapbril, een middel dat het blauwe licht filtert dat uit onder meer smartphones, tablets en laptops komt. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, het hormoon waarvan je slaap krijgt. De speler met het slaapprobleem ging de bril dragen en dat kwam zijn nachtrust duidelijk ten goede. Zijn herstel verliep beter en zijn mentale ontwikkeling ging vooruit.
Als een tierelier
“Het werkte als een tierelier”, zegt Bart Heuvingh, topsportbegeleider van de AZ Jeugdopleiding, enthousiast. “Dat zette mij aan het denken. Deze jongen had echt een slaapprobleem, maar misschien dat het ook wel van toegevoegde waarde kon zijn voor spelers zonder probleem. Nu gebruikt heel AZ Onder 16 sinds een paar weken het brilletje. Na een dag kreeg ik al een positieve reactie van een vader: ‘Ik weet niet precies hoe het zit, maar voor mijn zoon werkt het!’, zei hij tegen mij.” Artikel via AZ.nl
Somnoblue project bij de selectie van Feyenoord
Enthousiaste reactie vanuit de spelers van feyenoord! "Dag Koos, alles goed hier! we hebben een presentatie gegeven en iedereen een slaapbril uitgedeeld. Het wordt goed ontvangen en heel wat spelers maken er gebruik van en voelen effect. Ik heb foto’s gemaakt van het moment en doorgestuurd. Bedankt"
Work Hard, Sleep Hard Oranje Lions Academy Basketbal
“Een goede vuistregel is om in het uur voordat je gaat slapen de blootstelling aan blauw licht te voorkomen”, legt Meijer uit aan de jonge basketballers. “Intensiteit speelt een rol, dus met een dim lampje een boek lezen is al beter dan in een fel verlichte kamer te zitten als je een boek leest. Maar om je hersens echt tot rust te krijgen moet je echte duisternis creëren of al het blauwe licht filteren.” En dat doet de Somnoblue-bril. “Door het dragen van die bril kun je simuleren dat je in een donkere kamer zit. Draag de bril ongeveer een uur voor het slapen gaan en het brein ervaart een natuurlijke zonsondergang zonder blauw licht.” Bron: Basketball.nl
Work Hard, Sleep Hard met Gegard Mousasi
De afgelopen periode heb ik vooruitgang geboekt met mijn slaap. De bril gebruik ik ongeveer twee uur voor het slapen gaan, het brengt me tot rust. Ik slaap wat gemakkelijker in, ook slaap ik langer. Bedankt voor de adviezen.
Work hard, sleep hard FC Utrecht
“Een goede vuistregel is om in het uur voordat je gaat slapen blootstelling aan blauw licht te voorkomen”, legde hij uit aan de talenten van FC Utrecht O16, O17 en O19. “Intensiteit speelt een rol, dus met een dim lampje een boek lezen is al beter dan in een fel verlichte kamer te zitten als je een boek leest. Maar om je hersens echt tot rust te krijgen moet je echte duisternis creëren of al het blauwe licht filteren.” En zie daar: de rol van de Somnoblue-bril. Door het dragen van die bril kun je een zonsondergang simuleren. “Draag de bril ongeveer een uur voor het slapen gaan en het brein ervaart een natuurlijke zonsondergang zonder blauw licht”, zei Meijer, waarna de workshop ‘Work hard, sleep hard’ van start ging. Onderdeel daarvan was dat de spelers een persoonlijk slaapoptimalisatieplan maakten. Na afloop van die workshop hebben spelers van FC Utrecht O16, O17 en O19 een eigen Somnoblue-bril meegekregen. Artikel via FC Utrecht.nl
De Somnoblue slaapbril, Panorama nam de proef op de som. Bron: Panorama
De topsportbegeleider van de AZ Jeugdopleiding zet de bril al een tijdje in. ‘Het werkte als een tierelier’, vat hij kort samen. Inmiddels gebruikt heel AZ Onder 16 de bril. Ook de jongeren uit het RIVM-onderzoek kregen zo’n bril. Hun klachten bleken na een week al minder te worden. De uitkomsten van dit onderzoek kende ik toen nog niet en wellicht was ik daardoor septisch over de bril. Misschien was ik dat ook omdat je er met die bril uitziet als een bromvlieg.
"Ik ben een uitstekende slaper, waardoor mijn verwachtingen niet al te hoog waren. Des te verbaasder was ik toen ik merkte dat ik beter sliep als ik ’s avonds die charmant oranje bril op mijn neus zette. En omdat ik beter slaap, ben ik op werk scherper." - Tijn Elferink
Lees hier het artikel via https://www.mt.nl/worklife/columns/tijn-test-de-slaapbril/1145/
Oranje slaapbril als onderdeel van slaapritueel!
Dus hoe mooi is het dat juist ik een pakketje van Somnoblue kreeg opgestuurd met een viertal slaapbrillen! De instructies waren om de oranje slaapbril aan ons slaapritueel toe te voegen en hem dus ongeveer een uur voor bedtijd te dragen.
Onze Familie Digitaal heeft deze oranje slaapbril nu op het nachtkastje liggen! Mijn jongste zoon zet hem op als hij ’s avonds achter zijn computer zit want ook al zegt hij er geen last van te hebben onderzoeken wijzen anders uit. En de oudste heeft ook beloofd hem op te zetten voor het slapen gaan. Wijzelf hebben een grote bril die over onze leesbril (ja we worden een dagje ouder) heen kan. Het gekke is dat ik al dacht dat ik goed bezig was met mijn e-reader op standje avond (warmer en minder scherp) maar nu ik ook nog de bril erbij opzet merk ik dat ik veel eerder wil slapen. Lees het volledige artikel van Evelina Zinger op de website van GezondBlog.
"We hebben het er vaak over op de afdeling, dat je zo moe wordt van de nachtdiensten omdat je in de ochtend moeilijk in slaap valt. Toen ik ging zoeken naar oplossingen, zag ik dat andere ziekenhuizen de bril al gebruikten. ,Je zet hem een uur voor het slapen op. De bril filtert blauw licht, waardoor je brein denkt dat het nacht is en begint met het aanmaken van het stofje melatonine. Daardoor slaap je eerder en dieper.”
,,Het was eerst wel even wennen. Dat hoor ik ook van mijn collega's die de bril gebruiken, in het begin denken mensen 'wat voor gek is dat nou weer?'. Maar dat houdt op zodra je het uitlegt. Nu ken ik collega's die hem zelfs dragen bij het uitlaten van de hond.” Bron AD
De brillen zijn in mei uitgereikt aan negentig nachtdienstmedewerkers van Talant, vertelt André de Vries, manager centrale behandeldienst van Talant. „We hebben de brillen besteld naar aanleiding van de Dag van de Verpleging. In het kader van het programma ‘Gezond de nacht door’ besteden we naast eten en drinken ook aandacht aan een goede nachtrust.” Artikel via Frieschdagblad.nl
“Het is prettig voor de ogen en geeft het gevoel dat je moet gaan slapen.”
“Ik weet niet of het tussen mijn oren zit maar ik heb het idee dat ik minder vaak wakker wordt gedurende de nacht. Ik heb ook het idee dat ik meer uitgerust ben. Hierbij wil ik wel opmerken dat ik geen nachtdiensten doe.”
“Ik ben positief, tijdens uur opzetten voor het slapen, slaperig gevoel en prikogen. Slaap lijkt dieper en ik word netjes voor de wekker wakker"
“Inslapen gaat makkelijker, ook veel gebruikt na de avonddienst. De volgende ochtend met meer energie wakker geworden. Ik zou het aanraden ook aan de mensen die avonddienst hebben om sneller in slaap vallen.”
“Prima, je slaap verbetert en je slaapt langer door.”
“Ik was verbaasd dat ik langer sliep en beter uitgerust was. Normaal in de ochtend nooit fit wakker geworden en nu wel. Moet nu opletten dat ik me niet verslaap. Ik slaap ook langer door. Ik denk dat dit voor mensen met wisseldiensten beter voor hun gezondheid is.”
“Goede ervaring. Ik lijk uitgeruster. Ik voel me er fitter bij, dus anderen misschien ook.”
“Erg tevreden. Je wordt echt moe tijdens het dragen. Gezien de korte afstand van werk niet op gedaan na mijn nachtdiensten. Je word wel erg moe tijdens het dragen van de bril maar vaak vergeet je hem op te doen. Ik zou het met name aanraden aan mensen die moeilijk in slaap vallen.”
“Ik sliep beter door en naar mijn idee, vaster”
“Ik gebruikte de bril vooral als ik uit mijn nachtdiensten kwam, i.v.m. het omschakelen. Hierbij heeft de bril mij goed geholpen. Het viel me op dat ik echt vermoeider werd na het dragen van de bril en hierdoor sneller in slaap viel.”
“Een serie van twee nachtdiensten gedragen na de dienst, ik kwam goed in slaap. Wat me opviel was dat het in slaap komen leek sneller leek te gaan. Doorslapen en vastigheid leek gelijk aan wat ik gewend ben.”
“Viel goed in slaap savonds. Wel rommelig geslapen, maar meer dan normaal. Beter geslapen dan normaal. Wel onrustig, maar niet meer tot laat in de nacht wakkerliggen. Tijdens de nachtdiensten heb ik er niet zoveel aan, maar om na de nachtdiensten ook snachts weer goed te gaan slapen heeft het zeker positief bijgedragen in de kwaliteit en de duur van mijn slaap. Beter uitgerust betekent fitter op het werk.”
“Ik viel sneller in slaap en ik sliep dieper. Ik zou het aanraden omdat je slaap beter wordt.”
“Goede ervaringen , meer rust bij het in slaap komen na een dienst. Door de kleur van de glazen kreeg ik meer rust voor mijn ogen.”
“Fijne bril om te gebruiken. sliep er niet langer door maar werd er wel uitgeruster door wakker.”
“Zo veel mogelijk opgezet voor t slapen, uit de nachtdienst. Ik viel sneller in slaap.”
“Met name na de nachtdienst sliep ik dieper en mijn ogen kwamen beter tot rust.” “Het is prettig voor de ogen en geeft het gevoel dat je moet gaan slapen.”
“Wisselend positief, de ene keer zijn de resultaten beter dan de andere keer maar over het algemeen behaal ik een positief resultaat en slaap ik beter en vaak ook langer. Er zit verschil tussen wanneer ik de bril wel of niet draag. Bij het wel dragen slaap ik vaak beter en langer.”
“Goed, ik merkte dat ik dieper sliep, makkelijk in slaap viel, uitgeruster wakker werd. Ook voelde ik me na het opzetten van de bril al snel slaperig worden. Nadeel is wel dat je echt een bril op moet zetten dus er is wel een specifieke handeling voor nodig die je ook kan vergeten. Verder lees ik graag in bed en dan ligt het niet lekker met een bril op.”
Medewerker Veiligheid en Service bij NS Reizigers werkt 18 jaar bij NS.
Reden interesse in de oranje bril: Het artikel in Trekhaak.magazine nr. 2 - 2018 met als onderwerp: Speciale bril voor betere slaap en vitaliteit rondom de nachtdienst.
Resultaat van het dragen van de oranje bril: Na een korte periode van gewenning kan ik stellen dat de speciale bril een prettig en verbeterd effect heeft op mijn slaappatroon. Meestal een uur voordat ik einde dienst heb (nachtdienst) of een uur voordat ik ga slapen voor de volgende dienst doe ik hem op. Ik merk dan dat mijn ogen tot rust komen en val veel sneller in slaap. De zware onregelmatigheid aan diensten die ik al jaren draai, maken dat ik problemen heb met mijn slaappatroon. De grootste winst is dat ik eerder in slaap val na een nachtdienst en langer slaap, maar ook eerder in slaap val voor de volgende dienst (bijv. vroege dienst). Voor mij is de bril wel degelijk van toegevoegde waarde.
Machinist bij NS Reizigers werkt 4,5 jaar bij NS.
Reden interesse in bril: Ik ben vervanger en draai zowel vroege-, late- en nachtdiensten. Vooral vanuit de nachtdienst heeft mijn lichaam moeite om de slaap te vatten. Ik weet dat het stofje melatonine wordt aangemaakt tussen 21.00 en 22.00 uur en als je late- of nachtdienst draait wordt die periode overruled. Om alsnog het stofje aan te maken adviseren jullie deze bril. Ik was erg benieuwd of zoiets simpels zou kunnen werken.
Resultaat van dragen bril: Ik heb de bril regelmatig gedragen. Zowel voor een vroege dienst, als ik ‘s avonds vroeger naar bed ging, als bij een late dienst bij thuiskomst. Het is een hele gekke gewaarwording, maar je merkt dat de bril echt iets met je ogen, en dus met je brein doet. Een keer heb ik de bril na 10 minuten afgezet en toen kon ik merken dat mijn ogen moesten wennen aan het licht, en mijn brein als het ware moest ontwaken. Ik heb er prima door geslapen en sliep makkelijker in. Je merkt dat de tijd die je normaal nodig hebt om rustig te worden in bed, eigenlijk wordt verkort. Je brein en je ogen komen eerder in de slaapmodus.
Hoofdconducteur bij NS Reizigers werkt 17 jaar bij NS.
Reden interesse in bril: Al 25 jaar werk ik laat en ‘s nachts en heb ik moeite met in slaap komen. Toen ik deze bril zag in Trekhaak.magazine vond ik het interessant om te proberen.
Resultaat van dragen bril: Ik draag hem nu al een maand. De oranje kleur en het verduisterende effect geven me rust en een slaapgevoel. Ik ben er zeker blij mee.
Machinist bij NS Reizigers werkt 19 jaar bij NS.
Reden interesse in bril: Geïnteresseerd of het kan helpen bij een betere kwaliteit van slaap.
Resultaat dragen van bril: Door het dragen van de bril merk ik dat ik vermoeider ben als ik in bed ga liggen. Het is rustgevend en ik slaap heel snel in. Ik voel me meer moe voor het slapen gaan, begin te gapen en heb vermoeide ogen. Samengevat is het soms praktisch lastig om het altijd op te doen, maar wanneer ik dat wel doe werkt het goed.
Als ik zie hoeveel collega’s moeite hebben met de diensten, hoop ik dat NS dat meepakt als een extraatje in het kledingpakket, in ieder geval dat je het erbij kan bestellen. Ik hoop wel dat NS daarin meegaat. Het zou de ziekte- en verzuimkosten kunnen verminderen. Als enig nadeel: soms is het moeilijk om de bril op te zetten direct na het werk. Ik draai veel aflopers, dus wil meteen naar bed, en op de scooter wil ik de bril niet opzetten natuurlijk.
Machinist bij NS Reiziger werkt 28 jaar bij NS.
Reden interesse in bril: Ik heb gereageerd omdat het me zinvol leek de Somnoblue bril te dragen tijdens mijn autorit na mijn nachtdienst naar huis en dan vooral in de zomermaanden. Helaas werd dit afgeraden in verband met de veiligheid. Toch heb ik een aantal dagen gebruik gemaakt van de bril.
Resultaat van dragen bril: Toen ik de bril had gebruikt na mijn nachtdienst had ik het idee dat ik beter had geslapen. Daar waar ik normaal om 12.30 uur ontwaak was het nu ineens 14.00 uur terwijl ik ook nog een uurtje eerder op bed lag dan gebruikelijk. Ik wil er wel bij vermelden dat dit slechts een eenmalige ervaring was. Ik had gehoopt op nog wat meer nachtdiensten, om een betere vergelijking te kunnen maken, maar dit zat er niet in. Ook ben ik de bril na mijn late diensten gaan gebruiken (7 keer) en ook hier heb ik de eerste 6 uur zonder onderbrekingen doorgeslapen. Wederom wil ik erbij vermelden dat ik de bril naar mijn mening te weinig heb gedragen voor een goede vergelijking. Het valt overigens niet mee om het een plek te geven in het slaapritueel.
Gewoontes zijn erg moeilijk te doorbreken, dat blijkt. Wel heb ik een aantal andere aanpassingen gedaan. Ik heb de blauwe licht filter op mijn mobiele telefoon geactiveerd en als ik s’ nachts na het werk ga douchen gebruik ik niet meer de normale, felle verlichting maar wat omgevingslicht van aangrenzende ruimtes. Verder gebruik ik een leesbril en deze heb ik over de Somnoblue bril heen gedragen wat prima werkte (ik was op de hoogte van een Somnoblue overzet bril, maar dit werkt niet bij een leesbril die steeds op en af moet). Als laatste wil ik aangeven dat ik het een bijzondere ervaring vind te ontdekken hoeveel blauw licht de bril wegneemt en hoop dat er veel mensen baat gaan hebben bij dit product.