Speciale bril doet wonderen voor slaapproblemen

  • Geplaatst op
  • Door Tine van Knijff - Gezondheid & Co
Speciale bril doet wonderen voor slaapproblemen

Het is zo belangrijk: een goede nachtrust. Psycholoog Koos Meijer is wetenschapper en ondernemer en ontwikkelde een speciale bril die onze hersenen vertelt wat de natuur vroeger zelf deed: het is nacht, ga slapen.

 

Lees het volledige artikel via Gezondheid & Co

 

 

Het is zo belangrijk: een goede nachtrust. Psycholoog Koos Meijer is wetenschapper en ondernemer en ontwikkelde een speciale bril die onze hersenen vertelt wat de natuur vroeger zelf deed: het is nacht, ga slapen. ,,Vroeger ging de zon onder en werd het donker, écht donker buiten. Dat was het seintje voor onze hersenen: het is nacht, het is tijd om te gaan slapen. Tegenwoordig worden we dag en nacht blootgesteld aan kunstlicht en wordt de aanmaak van melatonine, het slaap-waak-hormoon, verstoord”, legt Koos uit.

 

De verstoring levert een vertraging op: de aanmaak van melatonine wordt uitgesteld en we vallen wat moeilijker in slaap dan eigenlijk, natuurlijk gezien, goed voor ons is. De wekker gaat ’s ochtends uiteraard wel gewoon en het gevolg is dat we te weinig kwalitatieve slaap krijgen.

 

,,Sommige mensen kunnen daar overigens prima mee leven: niet iedereen krijgt problemen door te weinig slaap. Maar melatonine heeft krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en immuun-eigenschappen. Het kan zelfs de veroudering van de hersenen vertragen.

 

Als de aanmaak ervan wordt verstoord, is dat schadelijk. En er is een grote groep mensen die wél dagelijks last heeft van te weinig slaap.”

 

 

slaap

 

Kunstlicht filteren

Kamerverlichting en beeldschermen zoals televisies en smartphones verspreiden blauw kunstlicht dat onze hersenen laat denken dat het nog steeds dag is, ook al is het elf uur ’s avonds. Koos focust zich op een oplossing. ,,Een speciale bril die voor 95% het blauwe kunstlicht filtert. Het is een oranje bril, waardoor je dus ook alles in je omgeving in oranje tinten ziet, als je de bril draagt. Door het dragen van de bril krijgen je hersenen het seintje: het wordt nacht, het is tijd om te gaan slapen.”

 

Kleine kanttekening: er worden heel veel van dit soort brillen verkocht. ,,Zogenoemde blauw filter computerbrillen met een gele tint. Maar zij filteren slechts 20% van het blauwe kunstlicht en sluiten het licht vanaf boven niet af. Dit is niet voldoende om je hersenen te laten denken dat het nacht is.”

 

Mensen die slaapproblemen hebben, kunnen de Somnoblue-bril ongeveer een uur voor bedtijd opzetten en aan hun normale slaaproutine beginnen: tandenpoetsen, pyjama aan, in bed nog wat lezen… Alles wat je normaal gesproken doet voor je gaat slapen. Dankzij het effect van de bril zal de slaap snel komen.

 

 

slaap

 

 

Workshops voor topsporters

,,Voor particulieren is er de Somnoblue-webshop waar de bril wordt verkocht, maar voor bedrijven geef ik met mijn bedrijf KM Human Factors Engineering workshops over slaap, veiligheid en prestaties.. Daarbij is de bril onderdeel van een gezonde slaaproutine. De workshops worden gegeven aan bijvoorbeeld topsporters. Zij beschouwen hun lichaam als een soort heilige graal en willen er alles aan doen om fit te blijven. Een gezond slaapritme draagt daar aan bij. Zij zijn dan ook erg geïnteresseerd.”

 

Begin november was Koos Meijer bij ADO Den Haag om de selectie een workshop te geven over de effecten van slaapverbetering op het mentaal en fysiek herstel. Aan de hand van voorbeelden uit projecten bij Defensie, NASA en andere topsportvelden zijn verschillende slaapefficiëntie verhogende strategieën aan de spelers geleerd. De komende periode zullen de spelers een blauw licht filter bril gebruiken om de negatieve effecten van kunstlicht in de avonduren op het slaap-waak ritme tegen te gaan.

 

 

 

 

Nachtdiensten

Koos vertelt: ,,Niet alleen voor topsporters is het belangrijk om fit en waakzaam te blijven, ook werknemers in bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie, die zwaar werk doen en nachtdiensten draaien, willen de bril dragen. Zij willen ook de negatieve effecten van kunstlicht op hun slaapritme tegengaan. Te lang actief en alert blijven betekent dat je meer van jezelf vergt dan gezond is. Als je dieper slaapt, en uitgerust en fit wakker wordt, lever je betere prestaties.”

 

 

slaap, slaapproblemen

 

 

Goed slaapritme voor iedereen

De volgende stap is wat Koos betreft een bril voor kinderen en jongeren. ,,Er kwam kortgeleden een moeder naar mij toe die de bril voor haar zoon had gekocht en ontzettend blij was met het resultaat: hij had al jaren slaapproblemen en ging dankzij de bril gapend naar boven, naar zijn slaapkamer. En kon er heerlijk door slapen. Ik ben daar heel blij mee, want het is mijn missie iedereen aan een gezonde nachtrust te helpen.”

 

,,Ik ben dan ook niet alleen bezig met de verkoop van de brillen, juist niet. Allerlei factoren hebben invloed op je nachtrust, zoals voeding, stress, je slaaproutine en dus licht. Door workshops te houden en mensen te informeren over het belang van een goede nachtrust en hen oplossingen te bieden, hoop ik een totaalpakket aan te bieden en zoveel mogelijk mensen aan een goed slaapritme te helpen.”

 

Artikel via Gezondheid & Co - Tine van Knijff