Somnoblue bij de Intensive Care van het Maasstad en Jeroen Bosch Ziekenhuis

 • Geplaatst op
 • Door Nienke Berends - Nursing
Somnoblue bij de Intensive Care van het Maasstad en Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch wordt momenteel geëxperimenteerd met speciale brillen, gezonde voeding en een zogenaamde 'energypod' om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan.

 

Lees het volledig artikel via: Nursing.nl

 

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch wordt momenteel geëxperimenteerd met speciale brillen, gezonde voeding en een zogenaamde 'energypod' om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. De maatregelen zijn als proef geïntroduceerd onder circa 75 medewerkers die nachtdiensten draaien, onder wie verpleegkundigen. Aanleiding vormde onder meer het rapport van de Gezondheidsraad waaruit bleek dat mensen die in de nachtdienst werken, meer kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen.

 

 

 

Burn-out tegengaan

‘We moeten in het ziekenhuis goed voor onze patiënten zorgen én voor onszelf,’ aldus intensivist Astrid Salet op de website van het ziekenhuis. ‘Dat doen we nu nog te weinig.’ Na een bijeenkomst over burn-out besloot ze tot actie over te gaan, te beginnen bij het draaglijker maken van de nachtdienst. Daarbij richtte ze zich op zaken die typisch zijn voor de nachtdienst. ‘Je hebt een omgekeerd dag-nachtritme, eet onregelmatiger, frequenter en vaak ook ongezonder en je slaappatroon wordt verstoord.’

 

 

 

Maatregelen

In de energypod kunnen medewerkers een powernap doen tijdens hun dienst. Ook de voeding werd onder de loep genomen met de koks van het ziekenhuis en tijdens de nachtdienst wordt nu voor voedzaam en gezond eten gezorgd. Mooi neveneffect is dat verpleegkundigen naar eigen zeggen in hun privéleven ook gezonder zijn gaan eten. De oranje en blauwe brillen die de medewerkers dragen, worden ook door piloten gebruikt om een jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren. De blauwe brillen maken alerter en de oranje varianten weren blauw licht en verbeteren de kwaliteit van je slaap. 

 

 

 

 

Workshops en Somnoblue slaapbrillen bij de Intensive Care van het Maasstad Ziekenhuis

In interactieve workshops 'Night Fit: Vitter en vitaler door de nacht' zijn verschillende strategieën aan medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis geleerd die de negatieve effecten van het werken in nachtdiensten verminderen.

 

 

De volgende thema’s zijn tijdens de workshops aan bod gekomen:

 • Slaap, vermoeidheid en ons brein
 • De biologische klok, slaap, gezondheid en veiligheid
 • De mismatch tussen onze biologische klok en het (nacht)rooster (circadian
  misalignment)
 • Slaaphygiëne strategieën overdag
 • Slaaphygiëne strategieën voor s-avonds en ‘s nachts
 • Energy boosters voor tijdens het werk
 • De timing, de duur, de kleur en de intensiteit licht op de biologische klok, melatonine en
  slaap
 • Het gebruik van de Somnoblue bril tijdens (ploegen)diensten
 • De effecten van powernaps op prestaties en gezondheid
 • Voeding tijdens (nacht)werk

 

Klik hier voor meer informatie over de workshops.

 

 

 

Vergelijkbare blogs 

Blog over het gebruik van de Somnoblue bril bij nachtwerk interventies.

Blog over het gebruik van de brillen ter verhoging van de veiligheid in de offshore industrie.  

 

 

Volledige artikel via: https://www.nursing.nl/ziekenhuis-zet-speciale-bril-en-energypod-in-tegen-schadelijk-effect-nachtdienst/

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »