Onze oranje brillen op de Intensive Care van het Radboud Universitair Medisch Centrum

Onze oranje brillen op de Intensive Care van het Radboud Universitair Medisch Centrum

De afdeling Intensive Care van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen heeft dinsdag 14 mei 290 brillen van Somnoblue in gebruik genomen. De oranje Somnoblue slaapbril is één van de strategieën om de medewerkers van de IC fit en vitaal de nachtdienst door te laten komen.

 
Betere prestaties


Onregelmatige diensten verstoren het bioritme en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Om deze problematiek tegen te gaan, neemt Radboud UMC brillen van Somnoblue in gebruik. De Somnoblue brillen reduceren de negatieve effecten van blauw licht op de biologische klok en de slaap. Ook dragen ze bij aan een effectiever slaapritueel door het brein het seintje te geven dat het tijd is om te gaan slapen. Dit kan bijdragen aan betere vitaliteit en prestaties bij de medewerkers van de Intensive Care afdeling.

 

 

 

De bovenstaande video is gemaakt in samenwerking met Zorg van nu en het Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport.  

 

 

Somnoblue slaapbril


De oranje glazen van de slaapbril filteren het blauwe licht en bootsen een natuurlijke zonsondergang na. Dit versterkt het slaapritueel en bevordert de natuurlijke aanmaak van melatonine. Het lichaam bereidt zich op deze manier beter voor op het slapen. Met als doel om medewerkers sneller in slaap te laten vallen, een betere nachtrust te laten ervaren en meer uitgerust wakker te worden. Dit resulteert in een betere focus en betere prestaties.

 

Gebruiksinstructies rondom uw ploegendienst: 

Na een dagdienst: Draag de bril 1 à 2 uur voor het slapen gaan.

Na een nachtdienst: Draag de slaapbril na een nachtdienst, maar niet in de auto of tijdens werk. In de auto kunt u een donkere zonnebril dragen. 

 

 

 

Wanneer kan het ploegen- en nachtdienstpersoneel de bril gebruiken?

 

Gebruik de Somnoblue slaapbril na uw dagdienst

 

  1. Draag de oranje bril ’s avonds ongeveer een uur voordat u gaat slapen. Dit verhoogt de effectiviteit van uw slaapritueel en optimaliseert de natuurlijke aanmaak van melatonine

 

Gebruik de Somnoblue slaapbril na uw nachtdienst

 

  1. Draag de bril direct na uw nachtdienst, maar in verband met de veiligheid niet in het verkeer.
  2. Gaat u na een nachtdienst met de auto naar huis, zet de bril dan direct bij thuiskomst op zodat de bril toch nog effect heeft voordat u gaat slapen.
  3. Gebruik de bril tijdens een licht ontbijt, het uitlaten van uw hond, ophalen van uw kinderen, tijdens een relax-momentje voor het slapen gaan in de vroege morgen, etc.
  4. De bril is ook te gebruiken vlak voor een powernap voorafgaand aan uw nachtdienst of tijdens uw werk.
  5. De bril filtert het blauwe kunst- en ochtendlicht. Dit kan u helpen om sneller tot rust te komen na uw nachtdienst.

 


“Het wordt sterk afgeraden om de slaapbril te dragen tijdens het autorijden
omdat de verkeersveiligheid anders in het geding kan komen."

 

 

 

 

 

De noodzaak van slaapverbetering voor ziekenhuizen 

Het is niet alleen voor de gezondheid van het personeel van belang om hun slaap te verbeteren, maar ook voor hun eigen veiligheid en voor de veiligheid van de patiënten. De cijfers omtrent vermoeidheid rondom nacht- en ploegendiensten zijn veelzeggend. Uit onderzoek blijkt dat de grootste rampen ‘s nachts gebeuren( Folkard et al., 2006; Uehli et al., 2014). Op deze momenten is de biologische klok ingesteld om te slapen en zijn werknemers dus het minst waakzaam en alert (Arendt et al., 2010). Specifiek voor ziekenhuizen blijkt het volgende: verpleegkundigen die in ploegendiensten van 12 uur werken, maken drie keer zo veel fouten als verpleegkundigen die 8,5 uur in ploegendiensten draaien. Na een werkweek van 64 uur is de kans op letsel 88% hoger in de daaropvolgende werkweek (RIVM 2012). Verminderde slaap, bijvoorbeeld door nachtdiensten, vergroot de kans op letsel eveneens. Daarbij geldt dat het veiligheidsrisico toeneemt naarmate men meer nachtdiensten draait (Folkard et al., 2006). De prestaties van chirurgen zijn significant lager als zij ’s nachts worden opgeroepen. Bij een gebrekkige nachtrust neemt de kans op complicaties na een chirurgische ingreep toe van 3,1% naar 8,5% (RIVM 2012). Het grootste deel van de fouten van werknemers wordt in het begin of aan het eind van de dienst gemaakt. Gedeeltelijk wordt dit veroorzaakt door de alsmaar toenemende slaapschuld. Deze bevindingen tonen het belang van slaapoptimalisatie rondom ploegendiensten aan.

 

 

 

De voordelen 

 

Topprestaties
De verbetering van slaapkwaliteit zal, al na één nacht, leiden tot meer focus, concentratie en een beter geheugen. Doordat slaap ervoor zorgt dat onze hersenen optimaal functioneren, zullen onze strategieën werknemers helpen om productiever te zijn en betere keuzes te maken.


Gezondheid en welzijn
Het verbeteren van slaapkwaliteit zal leiden tot: gezondere eetlust, versneld fysiek herstel, een betere hormoonfunctie, en een verbeterd immuunsysteem. Het optimaliseert gezondheid en welzijn. Verder zal het burn-out risico’s en algemeen verzuim verlagen.


Kostenreductie
Door de slaapefficiëntie te verhogen zullen werknemers fitter en productiever zijn en minder fouten maken. Daarnaast zullen slaap gerelateerde medische kosten verminderen. Slecht slapen of slaapgebrek kost onze samenleving elk jaar drie tot vierenhalf miljard.

 

 

 

LET OP: 

De Somnoblue brillen reduceren de negatieve effecten van blauw kunst- en daglicht op de biologische klok en de slaap. De brillen zullen slaapproblemen rondom de nachtdienst niet volledig oplossen, ze zijn een onderdeel van een integrale nachtdienstinterventie. 

 

 

 

Somnoblue bij andere ziekenhuizen 

Momenteel worden onze Somnoblue brillen toegepast bij nachtdienstinterventies bij de Intensive Care afdelingen van het Maasstad Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, AMC, St. Antonius Ziekenhuis, Radboud Universitair Medisch Centrum en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Verder wordt onze slaapbril al enige jaren gebruikt in de Nederlandse offshore industrie (lees meer) en in de topsport (lees meer) om de prestaties en vitaliteit verder te optimaliseren. Zie hier meer informatie over deze interventies.

 

 

 

 

Positieve reacties vanuit onze projecten in de zorg: 

 

“Het is prettig voor de ogen en geeft het gevoel dat je moet gaan slapen.” 

 

“Ik weet niet of het tussen mijn oren zit maar ik heb het idee dat ik minder vaak wakker wordt gedurende de nacht. Ik heb ook het idee dat ik meer uitgerust ben. Hierbij wil ik wel opmerken dat ik geen nachtdiensten doe.”

 

“Ik ben positief, tijdens uur opzetten voor het slapen, slaperig gevoel en prikogen. Slaap lijkt dieper en ik word netjes voor de wekker wakker"

 

“Inslapen gaat makkelijker, ook veel gebruikt na de avonddienst. De volgende ochtend met meer energie wakker geworden. Ik zou het aanraden ook aan de mensen die avonddienst hebben om sneller in slaap vallen.”


“Prima, je slaap verbetert en je slaapt langer door.”

 

“Ik was verbaasd dat ik langer sliep en beter uitgerust was. Normaal in de ochtend nooit fit wakker geworden en nu wel. Moet nu opletten dat ik me niet verslaap. Ik slaap ook langer door. Ik denk dat dit voor mensen met wisseldiensten beter voor hun gezondheid is.”


“Goede ervaring. Ik lijk uitgeruster. Ik voel me er fitter bij, dus anderen misschien ook.”


“Erg tevreden. Je wordt echt moe tijdens het dragen. Gezien de korte afstand van werk niet op gedaan na mijn nachtdiensten. Je word wel erg moe tijdens het dragen van de bril maar vaak vergeet je hem op te doen. Ik zou het met name aanraden aan mensen die moeilijk in slaap vallen.”

 

“Ik sliep beter door en naar mijn idee, vaster”

 

“Ik gebruikte de bril vooral als ik uit mijn nachtdiensten kwam, i.v.m. het omschakelen. Hierbij heeft de bril mij goed geholpen. Het viel me op dat ik echt vermoeider werd na het dragen van de bril en hierdoor sneller in slaap viel.”


“Een serie van twee nachtdiensten gedragen na de dienst, ik kwam goed in slaap. Wat me opviel was dat het in slaap komen leek sneller leek te gaan. Doorslapen en vastigheid leek gelijk aan wat ik gewend ben.”

 
“Viel goed in slaap savonds. Wel rommelig geslapen, maar meer dan normaal. Beter geslapen dan normaal. Wel onrustig, maar niet meer tot laat in de nacht wakkerliggen. Tijdens de nachtdiensten heb ik er niet zoveel aan, maar om na de nachtdiensten ook snachts weer goed te gaan slapen heeft het zeker positief bijgedragen in de kwaliteit en de duur van mijn slaap. Beter uitgerust betekent fitter op het werk.”


“Ik viel sneller in slaap en ik sliep dieper. Ik zou het aanraden omdat je slaap beter wordt.”


“Goede ervaringen , meer rust bij het in slaap komen na een dienst. Door de kleur van de glazen kreeg ik meer rust voor mijn ogen.”


“Fijne bril om te gebruiken. sliep er niet langer door maar werd er wel uitgeruster door wakker.”


“Zo veel mogelijk opgezet voor t slapen, uit de nachtdienst. Ik viel sneller in slaap.”

 

“Met name na de nachtdienst sliep ik dieper en mijn ogen kwamen beter tot rust.” “Het is prettig voor de ogen en geeft het gevoel dat je moet gaan slapen.”


“Wisselend positief, de ene keer zijn de resultaten beter dan de andere keer maar over het algemeen behaal ik een positief resultaat en slaap ik beter en vaak ook langer. Er zit verschil tussen wanneer ik de bril wel of niet draag. Bij het wel dragen slaap ik vaak beter en langer.”


“Goed, ik merkte dat ik dieper sliep, makkelijk in slaap viel, uitgeruster wakker werd. Ook voelde ik me na het opzetten van de bril al snel slaperig worden. Nadeel is wel dat je echt een bril op moet zetten dus er is wel een specifieke handeling voor nodig die je ook kan vergeten. Verder lees ik graag in bed en dan ligt het niet lekker met een bril op.”


 

 

Negatieve reacties vanuit onze projecten in de zorg: 

 

“Snel inslapen, maar na paar uur weer wakker. Het inslapen ging beter, maar na ca. 4uur was ik steevast weer wakker, dit heb ik normaal gesproken niet vaak. Als je de bril 's avonds opzet dan merk je op een gegeven moment wel dat je slaperig wordt.”“Het hielp mij niet.”


“Het werkte deels wel maar ook vaak niet.”


“Wisselend”


“Het inslaap komen is nooit een probleem maar het doorslapen wel de bril heeft dit niet beter gemaakt.“


“Helaas heeft de bril geen effect voor mij slaap niet langer en voel me niet meer uitgerust ik werd na 4 uur toch wakker”

 

“Het helpt snel om moe te worden maar slaap er niet langer door.”

 

“Helaas niet het resultaat wat ik had gehoopt had mij ingeschreven vanwege dat ik al vroeg wakker ben  na mijn na dienst en inslapen daarna moeizaam of niet gaat, ik had tijdens de uitleg al gehoord dat het waarschijnlijk daarvoor niet effectief zal zijn en dit is zo gebleken. Als je niet in slaap kunt komen dan zal hij misschien meer effect hebben dan voor door te slapen.”


“Op zich goed om het licht te filteren, maar je ziet ook gelijk in het algemeen minder. Het hielp me voor een dagdienst wel om op tijd, makkelijker, in slaap te komen. De bril niet zo'n groot effect heeft dat het echt een bijdrage zal leveren aan je vitaliteit en/of veiligheid binnen het ziekenhuis. Enkele mensen zullen het als nuttig ervaren, maar de grootste groep ziet denk geen significante meerwaarde, denk ik.”

 

“Gaf niet het gewenste resultaat. Inslapen is nooit probleem geweest maar het doorslapen geeft problemen. Bij een ieder is dat misschien verschillend kan alleen uit ervaring spreken.”

 

 

 

 

Relevante bronnen: 

 

Arendt, J. (2010). Shift work: coping with the biological clock. Occupational medicine, 60(1), 10-20.

 

Folkard. S., Lombardi. D. A. (2006). Modelling the impact of the components of long work hours on injuries and ‘accidents’. American Journal Industrial Medicine, 49, 953–63  

 

Chellappa, Sarah L., et al. "Human melatonin and alerting response to blue-enriched light depend on a polymorphism in the clock gene PER3." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 97.3 (2012).

 

Gooley, Joshua J., et al. "Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 96.3 (2010): E463-E472.

 

Phillips, A. J., Vidafar, P., Burns, A. C., McGlashan, E. M., Anderson, C., Rajaratnam, S. M., ... & Cain, S. W. (2019). High sensitivity and interindividual variability in the response of the human circadian system to evening light. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116(24), 12019-12024.

 

Rahman, Shadab A., et al. “Spectral modulation attenuates molecular, endocrine, and neurobehavioral disruption induced by nocturnal light exposure.” American Journal of Physiology 300.3 (2011): E518-E527.

 

Smith. M. R., Eatman. C. (2012). Shift work: health, performance and safety problems, traditional countermeasures, and innovative management strategies to reduce circadian misalignment. Nature and Science of Sleep, 4, 111–132.

 

Reiter, Russel J., et al. "Light at night, chronodisruption, melatonin suppression, and cancer risk: a review." Critical Reviews™ in Oncogenesis 13.4 (2007).

 

Reiter, Russel, et al. Mitochondria: Central organelles for melatonin′ s antioxidant and anti-aging actions. Molecules 23.2 (2018): 509.

 

Vyas, M. V., Garg, A. X., Iansavichus, A. V., Costella, J., Donner, A., Laugsand, L. E., & Hackam, D. G. (2012). Shift work and vascular events: systematic review and metaanalysis. Bmj, 345.

 

Chellappa, S. L., Steiner, R., Oelhafen, P., Lang, D., Götz, T., Krebs, J., & Cajochen, C. (2013). Acute exposure to evening blue‐enriched light impacts on human sleep. Journal of sleep research22(5), 573-580.

 

Kayumov, Leonid, et al. "Blocking low-wavelength light prevents nocturnal melatonin suppression with no adverse effect on performance during simulated shift work." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism90.5 (2005): 2755-2761.

 

Sasseville, Alexandre, et al. "Blue blocker glasses impede the capacity of bright light to suppress melatonin production." Journal of pineal research 41.1 (2006): 73-78.

 

Shechter, Ari, et al. Blocking nocturnal blue light for insomnia: A randomized controlled trial. Journal of psychiatric research96 (2018): 196-202.

 

Appleman, K., Figueiro, M. G., & Rea, M. S. (2013). Controlling light–dark exposure patterns rather than sleep schedules determines circadian phase. Sleep medicine, 14(5), 456- 461.  

 

Flynn-Evans, E., Gregory, K., Arsintescu, L., & Whitmire, A. (2016). Risk of Performance Decrements and Adverse Health Outcomes Resulting from Sleep Loss, Circadian Desynchronization, and Work Overload.

 

Golombek, D. A., & Rosenstein, R. E. (2010). Physiology of circadian entrainment. Physiological reviews, 90(3), 1063-110.

 

Leproult, R., Holmbäck, U., & Van Cauter, E. (2014). Circadian misalignment augments markers of insulin resistance and inflammation, independently of sleep loss. Diabetes, 63(6), 1860-1869.

 

Scheer. F. A., Hilton. M. F., Mantzoros. C. S., & Shea. S. A. (2009). “Adverse metabolic and cardiovascular consequences of circadian misalignment,” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 106, 4453–4458.

 

Söderström, M., Jeding, K., Ekstedt, M., Perski, A., & Åkerstedt, T. (2012). Insufficient sleep predicts clinical burnout. Journal of occupational health psychology, 17(2), 175.

 

Smith, S. S., Kilby, S., Jorgensen, G., & Douglas, J. A. (2007). Napping and nightshift work: effects of a short nap on psychomotor vigilance and subjective sleepiness in health workers. Sleep and Biological Rhythms5(2), 117-125.

 

RIVM 2012 rapport 340039001. Onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid in het kader van project Z/340002/11

 

Uehli, K., Mehta, A. J., Miedinger, D., Hug, K., Schindler, C., Holsboer-Trachsler, E., & Künzli, N. (2014). Sleep problems and work injuries: A systematic review and meta-analysis. Sleep medicine reviews, 18(1), 61-73